PREKEN

Jeg ønsker å gi flere muligheten til å høre mine tanker om ukens avsnitt.
Kanskje var du forhindret fra å komme i synagogen?
Kanskje du ikke hørte alt, eller lurte på om du hørte riktig?
Er det noe i prekenen som du ikke likte? Eller kanskje ikke er sikker på om du forstod?
Si fra, eller spør i kommentarfeltet under teksten.

Pekude
Michael Kohn Michael Kohn

Pekude

Det jødiske folk er i en prøvende periode, og denne søndagen feirer vi Purim til minne om nesten-katastrofen i Persia for 2500 år siden. Spesielt tragediene har vært nødvendig å minnes. Vi har utviklet helligdager som en måte å bearbeide fortiden, ta den med oss videre samtidig som vi skaper nye jødiske samfunn og generasjoner. Nye jødiske generasjoner har på den måten skapt minner fra tragediene tidligere generasjoner overlevde. Purim, som vi feirer neste uke er et av våre eldste eksempler. Et ritual som minnes nestenkatastrofen og feiring av overlevelse. I denne ånd begynte jødisk samfunn verden over å innstifte det man kalte for «annen gangs purim» eller «purim nr 2». Det var en slags purimfeiring på et helt annet tidspunkt på året for å minnes en nestenødeleggelse.

Read More
Vajera
Michael Kohn Michael Kohn

Vajera

På en brit mila sier vi en beracha som avsluttes med lehachniso bevrito shel avraham avinu - vi velsigner barnet med å bli en del av Abrahams pakt. Hvorfor blir Abraham nevnt som utgangspunktet i pakten?

Read More
Parashat Leḳ Leḳa
Michael Kohn Michael Kohn

Parashat Leḳ Leḳa

Det er en hensiktsmessig tolkning for å gjøre utvelgelsen egalitær og en mulighet som ble tilbudt alle folkeslag. Hva er det vi da skal være stolte av? Det var typisk norsk å være god på finans, ski og håndball, ifølge Brundtland i 1991. Hva er det typisk jødisk å være god i?

Read More
Shemini Atseret
Michael Kohn Michael Kohn

Shemini Atseret

Mye av Torahens tanker om kunnskap er forbundet med å gå i lære. Viktigheten av å være en lærling for å tilegne seg kunnskap ble gjort kjent av den jødiske Michael Polanyi. Kjemikeren Polanyi var en av de mest originale vitenskapsfilosofene på 1900-tallet. Polanyi var egentlig en vitenskapsmann og hadde på begynnelsen av 1960-tallet blitt invitert for å holde en prestisjefylt rekke med foredrag, Gifford-foredragene, om sitt arbeid i kjemi. Mens han forberedte foredragene merket han at han ikke ville lykkes å få lytterne til å forstå hva hans arbeid handlet om. Han bearbeidet sine foredrag fra å handle om hans vitenskapelige arbeid til foredrag om hvordan læring skjer. Han brukte resten av sin arbeidskarriere til å utvikle sin forståelse av viktigheten av å gå i lære for å tilegne seg kunnskap. Polanyis ettermæle er yttrykket «taus kunnskap».

Read More
Parashat Haazinu & Shabbat Shuva
Michael Kohn Michael Kohn

Parashat Haazinu & Shabbat Shuva

Gud håper på oss. Den hebraiske endelsen «ḳa» betyr «deg». Gud har et håp om deg og meg. Budskapet i ukens avsnitt, men også i tiden der vi skal gjøre teshuva, tiden for introspeksjon, er at Gud håper på at vi skal få det til. Gud håper på at vi skal komme i mål og bli en bedre versjon av oss selv.

Read More
Jizkor - Hvordan hedrer vi de døde?
Michael Kohn Michael Kohn

Jizkor - Hvordan hedrer vi de døde?

På denne tiden av året er det de som ikke lenger er blant oss som er i forkant av tankene våre.

Det er en tid da vi husker jamim noraim fra tidligere år, og vi tenker på våre kjære og på tidligere generasjoner som ikke lenger er med oss.

Det er derfor minhag å resitere jizkor på jom kippur med navnene på medlemmer som har gått bort.

Read More
Kol Nidre - Sangens magi
Michael Kohn Michael Kohn

Kol Nidre - Sangens magi

Sangene til Leonard Cohen og Kol Nidre er eksempler på T.S. Eliots motto; «God poesi kan kommunisere før det blir forstått».

Read More